25 Haziran 2012 Pazartesi

Bilgisayar alırken/toplarken dikkat edilmesi gerekenler

Günümüz teknolojisine yetişmenin imkansız olduğu bir dönemdeyiz. Sürekli yeni elektronik eşya ve parçalar üretiliyor. Bu yazımda bir bilgisayar toplarken ileriki senelerde de rahat kullanabilmek için birkaç şey anlatacağım. Başlayalım...

İlk olarak bilgisayarınızı ne için alıyorsunuz buna bir karar verelim. Sonra ona uygun parçaların özenli olmasını seçin boşu boşuna hepsini dünyanın en iyilerinden almak zorunda değilsiniz işinize yarayan parçalara odaklanın. Kâr etmek için tabi ama ilerde fikriniz değişir ne biliyim sadece Office programları kullanan bir bilgisayarı ilerde oyun oynamak için kullanacak olursanız tekrar değişim gerekebilir ama tüm parçaları alırsanız böyle bir değişim gerekmez. İleriyi düşünün bunun için. Ben şimdi size tek tek parçaların nerelerinin iyi olması gerektiğini söyleyeceğim. Siz de alacağınız parçaların oralarına bakarsınız :)

Hard Disk: İlk olarak belirtmem gerekiyor ki ne olursa olsun Hard Disk'iniz 500GB'dan az olmasın. Film,resim,oyun vs arşiv yapıyorsanız bu bile yetmeyecektir. Günümüzde Full HD filmler sanırım 30-40 GB civarında keza oyunlarda öyle Max Payne 3 30 GB kadar. Eskiden 1 GB oyun gördüğümüzde grafikleri muhteşem olacak diye heyecandan oyunu açamazdık şimdi 15 GB'lik 30 GB'lik oyunlar bile heyecanlandırmaz oldular.. Hard Diskin boyutunu yapacağınız işe göre belirlersiniz ancak 500 GB uygundur en az.

Yazım hızı vardır bide önemlidir. 7200rpm olması uygun olacaktır. Sanırım en hızlısı da şu anda bu. (emin değilim)
ÖnBellek, bu işlemcide de var olan bir şey aslında çok önemli bir şey değildir ama önemsiz de sayılmaz. Ön belleğinde belli şeyleri tutar hard disk ve bir daha ki açılışında onları direkt olarak ön bellekten çalıştırır yani bekletmez boşu boşuna tekrar yazma yükleme gibi şeyler. 16 MB en az uygundur.

Ram (Bellek): Ramlerin nesilleri vardır DDR olarak. DDR, DDR2, DDR3 şu an sonuncusu 3'tür. Bunlar aynı zamanda yavaştan hızlıya sıralanışta sayılabilir. DDR3 şu an son nesil ve hızlıdır. Yeni bilgisayarlarda da kullanılan budur ve en ucuzudur diğerlerine göre. Eski nesiller üretilmediği için yeniler daha ucuz eskiler daha pahalı.

Ram'in genel olarak az özelliği vardır hızı, kapasitesi ve soğutuculu veya değil. Bunda özel olarak anlatacak bir şey yok hızlı olcak işte alabildiğinizi alın. 150 Liraya, 2x4GB yani 2 tane 4 GB = 8GB 1600 Mhz ve soğutuculu bir ram bulabilirsiniz bu da gayet güzel.

İşlemci: Zurnanın zırt dediği yerdir. Çünkü çok farklı bir şeydir bu yani çok geniştir. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki eğer bir oyuncu iseniz gerçekten sonuna kadar araştırıp almalısınız. Ancak normal kullanıcı iseniz çok önemli değil. Yani yazacağım özelliklere bakmanız yeterli olacaktır.

İlk olarak hızı önemli tabii ki örneğin 1.86 Ghz yada 3.3 Ghz gibi. Bunun yüksek olanı daha makbuldür. İşlemleri o hızda yaptığını ima eder bize.
Ön Bellek, önemlidir. Ön belleği ne kadar çok olursa o kadar hızlı işlem yapar diyebiliriz. Hard Disk'te ki gibidir. 8 MB yeterlidir.

Soket yapıları işlemcilere göre fark eder bu soket yapısı ana kart üzerinde bulunan soket ile uyumunu söyler. Yani işlemcinin soketini seçtikten sonra ona uygun bir ana kart almanız gerekmektedir buna dikkat edin.

Bazı işlemcilerde ek özellikler vardır mesela İntel'in İ serisi i-7, i-5, i-3. i3 ile normal çift çekirdeğin farkını anlatmıştım daha önce. i3'te ve diğer i serilerinde ekstradan ekran kartı görebilecek grafik işlemci bulunur. Bu da oyunlarda ekran kartına yardım sağlar. Dolayısıyla daha rahat yüksek fps alırsınız.
Yada mesela intelin TurboBoost gibi sistemleri oluyor, yük binince işlemcinin hızı artıyor.

Genelde AMD ile İntel farkı AMD'nin çarpanları açık İntel'in kilitlidir. Dolayısıyla intelde overclock yapmak daha zordur voltaj vererek filan yaparsınız AMD'de çarpan kilidini yükselterek daha kolay ve hızlı overclock yapabilirsiniz. Ancak fanınızın sağlam olması gerektiğini unutmayın. İyi bir soğutucu şart. Ekran kartı overclockları içinde aynı şey geçerli.

Nanometre Teknolojisi, işlemcinin kullandığı teknolojidir. 32 Nanometre sanırım şu anda ulaşılan bende ki sanırım 65 nanometre eski bir işlemci az nanometreye sahip olanlar daha az güç harcıyor ve buna bağlı olarak daha az ısınıyor. Daha az güç harcaması aynı zamanda daha düşük güçlü Power Supply'e ihtiyacınız olduğu anlamına gelir bu da elektrik faturalarının düşmesine çok harcamasa da belli bi yerden sonra fark ediyor 350 Watt ile 1000Watt aynı şeyi yakmıyordur sanırım.

Power Supply (Güç Kaynağı): Kolaydır bir önemli özelliği vardır PFC adı altında. Bu PFC elektriğin boşa harcanmaması için koruma gibi bir şey sayılabilir. Aktif PFC %30 - 45 gibi bir koruma sağlar. Pasif PFC %5 - 15 gibi bir koruma sağlar. Dolayısıyla alacağınız Güç Kaynağının orjinal ve AKTİF PFC olmasına özen gösterin. Onun dışında Watt'ı ayarlamak zordur ama günümüzde 500 Watt gayet uygundur. Aldığınız ekran kartı, ana kart, işlemci bu watt'i etkiler eski bir bilgisayara yeni bir ekran kartı alıyorsanız büyük ihtimalle güç kaynağı yetersiz kalacaktır. Bilgisayar düzgün çalışsa bile o karttan ve diğer parçalardan yeterli verimi almanız mümkün olmayacaktır.

Anakart: Anakartınızın özellikleri diğer parçaların özellikleri uyumlu olması gerekir. Örneğin işlemcinin soketiyle , ramin soketiyle vb. Bu yüzden anakart almadan önce diğer malzemelerinizi seçin daha sonra anakart alın yoksa anakart sizi sınırlandırır hiç hoş bir durum değil ben yaşadım. Anakartın soketler dışında çok özelliği yoktur. Overclock yapılabiliyor mu yapılamıyor mu sorulması gerekebilir alacağınız duruma göre. USB 3.0 kullanıyor olması yeni nesil açısından iyi olacaktır. Görürsünüz belki ATX - MicroATX gibi ayrılmıştır. Bunlar boyutlarıdır. ATX büyük kasalar, Micro-ATX ATX'e göre daha küçük kasalardır ve anakart daha küçüktür. Ben pek sevmem her şey iç içe olur hiçbir şeyi elleyemem ve sanırım daha da sıcak oluyor.

Ekran Kartı: Ekran kartında dikkat edilecek çok fazla nokta var. İşlemci gibi ince elenip sık dokunması gereken malzemelerden tabii sonra pişman olmak istemiyorsanız. Günümüzde hemen hemen herkesin aklında bir şey var. "Benim ekran kartım 1 GB!" "Benim ki 2 GB benim ki daha güzel." gibi bir şey. Ama işte öyle bir şey yok. Yeri gelir 1 GB 2 GB'yi döver. Bakılması gereken özellikler;
Çekirdek Saat Hızı, Çekirdek Sayısı, Bellek Saat Hızı, Bellek Arayüzü (256 Bit ekran kartları 128 Bit olanları iki katı hızdadır. Yani bu önemli bir ayrıntıdır.) DirectX desteği, eğer ciddi oyunlar oynuyor film vs yapıyorsanız güzel bir soğutucu, GDDR özelliği GDDR3, GDDR5 gibi ayrılır burdaki ddr ram ile anakart uyumundaki ddr ile aynı DEĞİLDİR. GDDR5 bir ekran kartını DDR3 anakarta takabilirsiniz. Zaten DDR5 anakart üretilmedi.

Kasa: Son olarak kasa da ise rahat hava alabileceğinden emin olun ve alacağınız ana karta uyumlu kasa seçin MicroATX yada ATX. ATX Kasa almanız daha iyidir ikisinide takabilirsiniz sanıyorum. Burada her şeyi anlatamamış olabilir özel sorularınız için mail adresinden ulaşabilirsiniz. Çok bakamasamda yardımcı olmaya çalışırım.

23 Yorum:

Adsız dedi ki...

çok mükemmel açıkladınız teşekkür ederim çok faydalı olacak. daha özellikli açıklamak isterseniz seve seve okuruz

Adsız dedi ki...

ya kardeş çok güzel anlatmışsın da bir şey soracam. bnm blgsayarı ilk aldgmzda cok hızlıydı mesela internete tıklaynca dolma suresi yoktu tak dye acılıodu super otesiydi özellikleri de özetle 2 gb ekran kartı 4 gb ram 500 gb hard disk intel core i3 işlemci ama 1 sene gecti yavasladı bazı parcaların degsmesi mi gerekiyor

ReNeGaDe dedi ki...

Teşekkür ederim CSS Web Tasarım. Ve diğer Adsız. Senin sorununa gelince, Windows kullanıyorsanız ki büyük ihtimalle Windows'tur. Windows'un temp adında bir klasörü vardır. Windows buraya geçici olarak kullandığı her şeyi depolar hem Hard Disk'ten çalar hem de interneti yavaşlatır. Format tabii ki en iyi çözümdür fakat atamayacak durumdaysanız eğer Advanced System Care programıyla bilgisayarınızı temizleyebilirsiniz. Geçici de olsa bir fark yaratır. Bu arada parçalarınız yeni parçalar. Ben aynı bilgisayarı yaklaşık 7 yıldır kullanıyorum ve yeni aldığım şey ekran kartı ve ram oldu kolay kolay eskimez parçalar. Saygılar.

Unknown dedi ki...

http://kutahyatamircisi.com/donanim/bilgisayar-kasalari-hakkinda-bilinmesi-gerekenler adresinde detaylı bilgiler mevcut incelemenizi tavsiye ederim

Unknown dedi ki...

sa midt atx kasaya atx anakart olurmu ?

Unknown dedi ki...

merhaba bunların yarısını anladım yarısını anlamadım bilgisayar dizicektim acaba bana yardım edermisiiniz facem www.facebook.com/kaan.parlak.77 rica ediyorum maliyeti en fazla 900 olması lazım ama

Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Unknown dedi ki...

un Terdi dedi ki...
http://www.vatanbilgisayar.com/intel-core-i7-4770-34-ghz-8-gb-ddr3-2-tb-hdd-4gb-nvidia-gt640-win81.html#genel-bakis bu nasıl PC iyi mi ekran karti kotu diyorlarda

Unknown dedi ki...

Isınma ilgili sorun olabilir onun ancak kasanın içine bakınca anlaşılır

Unknown dedi ki...

Abi elimde 1300 var oyun oynamak için pc toplayacam yardımcı olurmusun? ne almamı önerirsin? öyle gta 5 felan oynamak için değil normal boyuttaki oyunları oynamak için :)

Unknown dedi ki...

Kardes normal oyunlari oynamak fazla bise istemez internetten az arastirsan rahatlikla bulursun

Unknown dedi ki...

kardeşim böyle demişsin ama benim kasa eski nesil değermi parçaları yükseltmek şimdi senin dedikleri yapsam kasanın ömrü ne kadar kalmış ki

Unknown dedi ki...

İşlemci 4 MB Olurmu? Öyle alabilirim.

Unknown dedi ki...

İşlemci 4 MB Olurmu? Öyle alabilirim.

Unknown dedi ki...

Abi benim bilgisayarım ddr2 anakart var Ddr5 ekran kartı taksam ne olur 1gb ram 2.00GHz ne gibi oyunları kaldırır

Unknown dedi ki...

Abi benim bilgisayarım ddr2 anakart var Ddr5 ekran kartı taksam ne olur 1gb ram 2.00GHz ne gibi oyunları kaldırır

Unknown dedi ki...

Bilgisayar topluycamda eski bi monitörüm var(5 6 yıllık falan) monitör bilgisayarım çalışmasını etkiler mi görüntü kalitesi önemli değil çalıştırsın yeter

Adsız dedi ki...

yeni işlemci alırsam anakartıda değiştimek zorunda kalırmıyım biri bir el atarsa sevinirim

Batuhan dedi ki...

Ben gta 5 i kaldıra bilecek league of legends ı kaldıra bilecek bi pc arıyorum 60 fps almak için normal düzeyde ne parcalar almam gerekir yanında ekstıra sıvı soğutucu alıcam

Batuhan dedi ki...

Ben gta 5 i kaldıra bilecek league of legends ı kaldıra bilecek bi pc arıyorum 60 fps almak için normal düzeyde ne parcalar almam gerekir yanında ekstıra sıvı soğutucu alıcam

Unknown dedi ki...

Harika bir bilgisayarım oldu sayenizde ful adm gta 5 0 kasma mınecraft ve gta 5 i açık pırakıp call of duty oynaya bılıyorum helal olsun ozenmıssın yazmışsın sevabın büyük!

Opustrack dedi ki...

Peki işletim sistemini bir bilgisayar toplayınca nasıl yükleriz ?Para vermemiz gerekir mi ?

ferhatgüzey dedi ki...

Öncelikle Bilgi için Çok tşk ederim Hocam cvp vermenizi isdediğim sorularım var yeni pc topluyorum bütcem fazla olmadığı için fazla açılamadım MSI H110M GAMING Intel H110 Soket 1151 DDR4 2133Mhz HDMI&DVI Anakart

MSI GeForce GT730 4GB GDDR3 128Bit Nvidia DX11 Ekran Kartı

8 gb ram aldım micro atex pc kasası aldım bu saydığım markalar benim aldığım yukarda belirttiğim anakartımla uyum sağlarmı ayrıca almış olduğum kasada güç kaynağı yok kaç wolt güç kaynağı almam gerekiyor acil cvp bekliyorum hocam LÜTFEN

Yorum Gönder

Hürriyet Haber

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favoriler More

 
Blogger tarafından oluşturulmuştur.